Atten’s Catering

Atten’s Catering, freelance kok,

Als freelance kok verdien ik sinds lange tijd het grootste gedeelte van mijn inkomsten. Na de Kunstacademie in de jaren 80 ben ik naar een Osho  commune met 80 man gegaan, waar ik in de keuken terecht kwam. Ik ben daar als salade jongen begonnen. Na een aantal jaren had ik de leiding over het keuken gebeuren. Ik deed de boodschappen en stelde samen met anderen de menu’s voor de komende week samen. Nadat de commune de huur niet meer kon ophoesten ben ik op mezelf gaan wonen en ben ik begonnen bij het Centrum voor Tantra als vaste vegetarische kok, voor hun retraites. Inmiddels is dat toch alweer zo’n 33 jaar geleden.

Indiase maaltijd met Gele risotto, Palak paneer, Raita, Chutney, Groente curry

Momenteel werk ik voor verschillende groepen, het Centrum voor Tantra,  de Academie voor Familie Opstellingen, de Gewijde Reis met hun ayahuasca retraits en nog wat losse opdrachten her en der. Blij dat ik tot nu toe financieel op eigen benen heb kunnen staan dankzij het catering werk. Wat toch als een cadeau uit de lucht is komen vallen indertijd.    Hier naast hou ik mij bezig met beeldend kunsten, als beeldhouwer. Momenteel is dit wat op de achtergrond. (Wat op de pagina “kunst en aanverwante zaken” te zien valt).

Ik voel me dankbaar met het koks werk. Het is een creatief vak, het vraagt duidelijkheid, punctualiteit, stressbestendigheid en het vermogen om aan te pakken. Een plek ook waarbij ik de producten van moeder Natuur zo heb leren waarderen. Het is zo’n cadeau om alle diversiteit qua groenten, fruit en kruiden in smaak, geur, kleur en vorm te ervaren. Zo bijzonder dat de aarde dit schenkt aan het leven. Er is vaak zoveel blijheid in mij om al die verse producten te zien en te ruiken. Met elke nieuwe kook klus en de boodschappen die ik daarvoor moet doen komt die blijheid er ook.

Het koken vraagt ook steeds om vernieuwing, nieuwe recepten andersoortig benadering van/en verwerking van die producten, zoals het raw food/veganistisch eten. Geen room in de recepten. Het gebruik van kokos olie i.p.v. zonnebloem olie.  Toetjes zonder zuivel of toegevoegde suiker. Een dynamisch gebeuren wat almaar in beweging blijft, zie het aantal kook boeken, diëten, kook programma’s.

Buffet voor een retraite van de Gewijde Reis, op de laatste dag pakken we flink uit, met 8 verschillende gerechten, 3 desserts en nog wat sausjes en dressings. Vers gemaakt, voor 120 man (verschillend aantal van keer tot keer)