Mannen Werk

Waar onze ware kracht schuilt in kwetsbaarheid. 

Hoe het tere van de bloemen schoonheid toevoegt

Het Werk Als mannen hebben we geleerd om ons te pantseren tegen de buitenwereld. In mijn jeugd was het “niet huilen joh, doet toch geen zeer, ben jij nou een vent”. Kiezen op elkaar en doorgaan. Je bent toch geen watje! Waarmee mijn werkelijke gevoelens niet gezien werden, die werden onderdrukt, weggestopt, door anderen ontkent en overheen gelopen. Ik voelde me zo niet gehoord en gezien en leerde mezelf groter voor te doen dan ik was. Zo bouwde ik een pantser laag om mijn gevoel heen. 

Deze aannames, oordelen en overtuigingen werken als pantsers en komen veelal uit ons familieveld en de maatschappij om ons heen. Het zijn de voorbeelden die we om ons heen als kind gezien hebben. Die zijn voor ons vertrouwd en bekend. Om deze lagen af te pellen onderzoeken we waar tegen we ons pantseren. Is er onveiligheid, is er geweld of dreiging, is er verlating of eenzaamheid, is er oorlog, zijn er rampen, is er sprake van ziekte of armoede. Dergelijke zaken hebben een grote impact in ons leven, in die van onze ouders en onze grootouders en kunnen door verschillende generaties traumatisch doorwerken. Daar gaat het Mannen Werk over de schaduwkanten inzichtelijk maken en leren omarmen wat de oorzaken zijn en zo op die manier onze plek in de wereld in te nemen.

In onze cultuur is dat je je als man toch jezelf moet zien te redden, niet om hulp vraagt en jouw gevoelige kwesties voor jezelf houd.   Dat heeft als gevolg dat we niet makkelijk over de moeilijke dingen in ons leven praten en al helemaal niet voelen wat het met ons doet.
Zo doen we onszelf vaak wat stoerder en groter voor dan we eigenlijk zijn. Om weer onze onschuld en kwetsbaarheid te voelen, dat te erkennen en te omarmen. Zo komen we weer in contact met onze oorspronkelijke kracht. Hier gebruiken we systemisch werk voor. 

De vraag is nu,
Wat gebeurt er als we dat pantser of afgescheiden deel bekijken en laten smelten ?
Wat ligt erachter verborgen en wat is dan onze echte kracht ? Als man met andere mannen, samen de verbinding aangaan voor heling, bewustwording en ondersteuning in het man-zijn.

Waar komen we vandaan, wat is onze familie geschiedenis, hoe nemen we dat onbewust mee in ons dagelijks leven? Waar staan we nu als volwassenen en wat is onze creatie in het leven? Met een systemische blik bekijken we al deze elementen, waar liggen de oorzaken, met welke gevolgen. Hier gaan we mee aan het werk, wat is ons gevoel hierbij, waar staan we, welke plek nemen we in.

Met het Werk maken we deze thema’s inzichtelijk dat geeft je de mogelijkheid tot verwerking en transformatie.

Op deze dagen gaan we op onderzoek in verbinding met onszelf en andere mannen, waarin we met elkaar op pad gaan. Door het jaar ontmoeten we elkaar met vele verschillende thema’s.
Met elkaar delen we onze mannen zaken, voor de innerlijke erkenning, de herkenning van buiten met alle pijn en vreugde die we daarbij voelen.

Met mannen in beweging
Heerlijk met broeders in actie te zijn

Vanuit een sjamanistische visie onderzoeken we een aantal gemeenschappelijke thema’s.
Elke zaterdag doen we lichaamswerk, meditatie, sharing, ritueel, en systemisch werk. 

Deze serie beslaat losse zaterdagen in 2024, 9 maart, 13 april, 11 mei, 8 juni en 13 juli van 10.30 – 16.00 uur. Per keer € 85, – kom je meerdere dagen € 75, –

De volgende thema’s komen aan bod. 

~ VADER LIJN, VADER, GROOTVADER, OVERGROOTVADER ETC,                  Jouw vader is jouw eerste spiegel van man zijn, en zo kijken we naar onze vaders, grootvaders, overgrootvaders etc.terug in de tijd. Wat ligt daar nog verborgen wat nu gezien mag worden. 

~ DE KLEINE JIJ,
Het innerlijk kind, verborgen in onszelf, met z’n kwetsuren, z’n behoeftes en verlangens. Als we hem aankijken welke boodschap heeft hij dan voor jou? Welke plek neemt hij in je leven in? 

~ OVERTUIGINGEN EN OORDELEN OVER MAN ZIJN
Ideeën die je meeneemt vanuit de familie en of maatschappij om ons heen. Wat is dat man beeld, wat voor invloed heeft het op jouw zelfbewustzijn en bestaansrecht? 

~ ZELFBEELD
Hoe kijk je naar jezelf, hoe zien anderen jou, hoe wil je gezien worden?                     Wat zijn jouw kernwaarden in het leven, wat is jouw verlangen omtrent jezelf?

~ LIEFDE / SEKSUALITEIT
Man / vrouw verbinding (of man / man)
We onderzoeken met elkaar onze thema’s op het gebied van de liefde en seksualiteit. Wat verwachten we van onszelf of de ander. Hoe vullen we dat in, is er de drang om aan onszelf voorbij te gaan, teveel in een please gedrag, of anders eisend en bepalend. Laten we ons gevoel toe en maken we daar ruimte voor. Vaak is het al lastig genoeg om er iets over te zeggen. Heel bevrijdend om dit gesprek met andere mannen aan te gaan.

~ KWETSBAAR ZIJN
Verborgen krachten achter gekwetste stukken. Als man komen we soms in gevechten terecht, waar blinde woede, agressie en geweld de toon zetten. We pantseren onszelf en we zijn dader of slachtoffer. Dit waar laten zijn en ons ware gevoel ( het verdriet, de pijn, de eenzaamheid ) hierover toe te laten dan komen er ook de onderdrukte krachten naar boven, die weer vrij kunnen gaan stromen.        Jezelf de ruimte geven om kwetsbaar te zijn in het moment zelf is spannend maar altijd waardevol.

 ~ KRACHTBRONNEN,
De bezielde wereld
Durven we werkelijk om hulp te vragen? We zijn niet alleen hier. Er is veel in en om ons heen, de ongeziene wereld met z’n helpers, gidsen, krachtdieren, engelen en wat al niet meer.
Wat is ons geloof/vertrouwen hierover?